Vape utan nikotin - Ett bättre alternativ

Ett beslut att sluta röka är omvälvande beslut. Vanans makt är stor och kroppen har vant sig vid nikotinet. Här kommer vape och elciggen in i bilden, den fungerar precis som en vanlig cigarett. Skillnaden är att elciggen skapar ånga i stället för skadlig rök. Den består av ett batteri, en vätskebehållare fylld med en smaksatt olja och en förbrännare. Förbrännaren skapar värme som förvandlar oljan till ånga. Och visst finns vape nikotin, med eller utan och det finns dessutom många att välja mellan. De flesta luktar inte alls, men de med stark smak särskilt vanilj kan avge en svag behaglig doft. Men den försvinner inom några sekunder.

En annan fördel med vape är att den finns med nikotin och helt nikotinfri. Vid ett rökslut kan två elcigaretter vara bra, en med nikotin och en utan. Under tid används den med nikotin mindre och mindre. Slutresultatet blir ett helt nikotinfritt liv men vanan att röka eller vejpa, som det kallas när man andas in ånga, får finnas kvar.

Vape – ett luktfritt val

Fördelarna med en e-vätska är många, inga stinkande fimpar, dålig lukt i hår och kläder. En elcigg kan användas överallt, fritt i hemmet och även i bilen utan att det märks i luften. En del restauranger och krogar tillåter elcigg, det bästa är att fråga innan användande av elcigg. Användandet av elcigg kallas att vejpa. Det kommer från engelskans vapor, det vill säga dra i sig ånga. År 2015 blev vejpa ett svenskt nyord. En variant av Vape'ing.

Känslan att vejpa liknar känslan av rökning, det är som ett riktigt halsbloss. Mängden av nikotin i e-vätskan avgör hur starkt ”rivet” i halsen blir. Kostnaderna för användande av elcigg är billigare än att röka. Besparingen kan bli 60-70%, det är inte bara hälsan som blir bättre. Det blir även mer pengar kvar i plånboken.

Nackdelarna med en elcigg är de praktiska detaljerna. Batteriet måste vara laddat, vätska ska fyllas på i behållaren och göra rent emellanåt.